Olej kokosowy

7 kwietnia 2013


O oleju kokosowym zapewne słyszałyście nie raz. Ma szerokie zastosowanie, dzięki czemu jest to produkt uniwersalny. Dla osób, które wcześniej nie miały do czynienia z tym produktem, a także dla osób chcących dowiedzieć się nieco więcej wklejam kilka informacji:

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

Pochodzenie: Filipiny, Indonezja, Indie
Skład: zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%), ok. 44% kwasu laurynowego, ok. 18% kwasu mirystynowego, ok. 11% kwasu palmitynowego, 5-11% kwasu kaprylowego, 4-9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, ok. 7% kwasu oleinowego, ok. 2% kwasu linolowego i 0,5-1,5% kwasu kapronowego.
Kategoria: olej nieschnący
Ważność: po otworzeniu do ok. roku
Wytrzymałość na temperatury: odporny na ciepło
Zastosowanie:
w przemyśle spożywczym: do smażenia, wyrobu ciast, produkcji czekolady i margaryny;
w przemyśle chemicznym: m.in. do wyrobu świec, apretury włókienniczej, otrzymywania alkoholi i kwasów tłuszczowych;
w przemyśle kosmetycznym: jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, przeznaczony również dla dojrzałej, uszkodzonej przez słońce skóry, przy neurodermitis. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające.

źródło informacji: Wikipedia

Olej kokosowy, który aktualnie stosuję:





Informacje od producenta:


Gdzie można zamówić?

http://zielonynurt.pl/pl/cat/70/sklep











Konsystencja:



Olej ma zbitą konsystencję.Jeżeli chcemy użyć go do olejowania włosów, bądź do zastosowania na skórę wystarczy podgrzać go na spodku nad gorącą herbatą.






Do czego stosuję olej kokosowy?




- olejowania włosów- pierwszy raz usłyszałam o takiej metodzie około dwa lata temu, to doskonały sposób na odżywienie i nawilżenie włosów. Olej nakładam na suche włosy na 3 godziny przed myciem, bądź pozostawiam olej na całą noc.



- nakładam na twarz- olej rozgrzewam razem z olejkiem rycynowym. Skóra jest nawilżona.

- w kuchni- na oleju kokosowym smażyłam naleśniki z jabłkami. Muszę przyznać, że pyszne!!:)

Uwielbiam zapach oleju kokosowego, po nim zarówno skóra jak i włosy pachną kokosami.

A Wy stosujecie olej kokosowy ?:)

Wpisy, które także mogą Cię zaciekawić:

15 Komentarze

  1. moim 2 olejem był właśnie kokosowy, byłam z niego zadowolona. Teraz sprawdzają się "lżejsze" oleje.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam z vatiki I bardzoooooo lubie!
    u mnie dzis o zestawie 9ciu pedzli hakuro
    :)
    x
    x
    x

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zastanawiam się na kupnem jakiegoś oleju i nie wiem czy się nie zdecyduje czasem na ten, bo uwielbiam zapach kokosu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No... zapach ma obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie używam ale przyznaję, że ma bardzo szerokie zastosowanie i chyba sama się zaopatrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam go! Nie tylko ze względu na zapach :) Polecam z czystym sercem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie używałam oleju kokosowego, może kiedyś kupię, poza tym uwielbiam zapach kokosa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już samo słowo "kokos" do mnie przemawia ;) Muszę się kiedyś na niego skusić.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie świetnie sprawdza się do włosów;)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam i uwielbiam, szczególnie do olejowania włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja nie używam...przy moich porowatych włosach olej kokosowy to katastrofa:)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Flickr Images